Вирощування квітів

Топ-3 причини загибелі монарди в квітнику.

Монарда двійчаста-трав’янистий багаторічник з сімейства Ясноткові з’явилася в моєму саду кілька років тому. Вона віддалений родич м’яти, тому листя її мають аромат м’яти і злегка чебрецю. Я з листя монарди готую запашний чай з ароматом м’яти.

Дрібно порізані листя додаю до м’ясних страв.Монарда шикарно цвіла темно-червоними квітками, потім раптово пропала. Я в сум’ятті стала шукати причину.

І з’ясувала основні причини, за якими це могло статися. 1️⃣ . Монарда-морозостійка рослина і їй не потрібно укриття на зиму.

Але, якщо зима малосніжна, то є ризик вимерзання. 2️⃣ . Монарда швидко розростається, завдяки довгому горизонтальному кореневищу.

Тому один раз в чотири роки рекомендується її розсаджувати. Якщо цього не робити, то занадто часті посадки без провітрювання призводять до захворювання борошнистою росою і випадання. 3️⃣ .

Ґрунт. Монарда до грунтів невимоглива, але віддає перевагу:️ ️ – злегка вологі грунти. Якщо грунт занадто суха, то монарда може захворіти борошнистою росою.

️ ️ – Кислотність грунту краще нейтральна або лужна, тому що через занадто високу кислотність рослина може загинути. 🔥 🔥 🔥 Це стало причиною випадання монарди в моєму квітнику. Я уважно проаналізувала ситуацію і виявила всі ознаки закислення грунту.

⚡️ Бур’яни, які росли на моїй клумбі, були представлені: * подорожником, * жовтцем, * кислицею, * кінським щавлем. А вони люблять саме кислий грунт. ⚡️ У мене поруч грядка з буряком.

Буряк виявляється є індикатором кислотності грунту. * Якщо на листках червоні прожилки, то грунт слабокисла. * Якщо листя зелені на червоних черешках, то грунт нейтральна.

* Якщо листя червоного кольору, то грунт кислий. І у моєї буряка були червоні листя. Кислий грунт стала причиною зникнення моєї красуні монарди.

Красуня монарда виділяється яскравою плямою на клумбеМонарда росте в квітнику яскравою плямою. Вона з сімейства Ясноткові і в висоту досягає до 1 м.цікаво виглядає з боку: стебла чотиригранні знизу оголені, а зверху листя світло-зелені з червоними прожилками.

Цвіте численними дрібними квітками, зібраними в головчасті суцвіття. В основному квіти темно-червоного (більше лілового) кольору, рідше фіолетового. Через свою особливість оголеного стебла, монарду краще садити в центр клумби.

На передньому плані перед нею висаджувати низькорослі рослини (айстри, гейхери, очитки) або однорічники.Відмінними сусідами для неї будуть деревій, Вероніка, ехінацея, золотарник і ін. Якщо посадити монарду на березі водойми, то відмінно буде поєднуватися з лилейниками, ірисом і хостою.

Монарда любить сонячні місця, але не погано росте і в півтіні.Численні дрібні квітки зібрані в головчасті суцвіття, які ростуть поруч з пряними травами: естрагоном, чебрецем і шавлією.Монарда крім декоративності володіє лікарськими властивостями.

З давніх-давен індіанці використовували монарду для лікування ран і шкірних інфекцій. Настоянкою полоскали горло і рот, лікували зуби і ясна.Багато садівники не знають, що, поранивши руку, треба пом’яти листочок монарди і прикласти до ранки.

Така швидка допомога в городі. На закінчення статті розповім про походження назви трав’янистої багаторічної рослини. Назва монарда пов’язано з ім’ям Ніколаса Монардеса, який відкрив світу в 1569 році цю рослину.

Ще її називають” бергамот ” за схожість з ароматом цитрусового рослини бергамота.А ви знали про цілющі властивості монарди? Поділіться в коментарях. Спасибі, що дочитали до кінця.
Підписуйтесь на мій канал “про будинок, Сад і квіти”, тисніть пальчик вгору, якщо стаття була корисною.

Related posts

Leave a Comment