Вирощування квітів

Штамбові троянди: чудова прикраса саду

Будь-рожевий кущ в цвіту прекрасний і приковує до себе погляди. Але справжнє захоплення викликає “рожеве дерево” – я маю на увазі троянду на штамбі. Це просто зачаровує видовище!Про штамбових трояндах мріють багато садівників, особливо якщо врахувати всі плюси такого рослини: ці троянди чудово виглядають, трохи раніше інших зацвітають, при цьому цвітуть довго і барвисто, надають саду абсолютно особливий колорит, а в догляді не складніше інших різновидів цього прекрасного рослини.

Багато чомусь вважають штамбові троянди екзотикою, хоча це зовсім не так – в якості підщепи використовується звичайний невибагливий шипшина, так що троянда на штамбі нітрохи не більш екзотична, ніж будь-який рожевий кущ, що росте в саду. І вкривати такі троянди трохи складніше, ніж звичайні, хіба що є деяка специфіка.Штамбова троянда-це, в принципі, звичайна сортова троянда, яка щеплена на штамб шипшини.

Такий шипшина вирощують кілька років, видаляючи всі бічні пагони, після чого на найдовший пагін прищеплюють троянду.Висота штамба залежить від сорту троянди, яка на нього щеплена. Маленькіемініатюрние троянди прищеплюються на штамб розміром 50-60 см, чайно-гібридні сорти і флорибунди – на штамб довжиною 1 м, а в’юнкі троянди – на штамб до півтора метрів.

Так що ваша штамбова троянда не буде рости у висоту, розростатися буде тільки крона і збільшуватися діаметр штамба.Штамбові троянди точно також, як інші різновиди, висаджують в грунт після того, як він добре прогрівся, тобто приблизно в середині травня. Для цих троянд теж потрібно добре освітлене сонцем місце з живильним грунтом, при цьому кореневу шийку не заглиблюють.

Для штамба обов’язково потрібна опора, так що в посадкову яму вставляють міцний високий кілочок, до якого стовбур міцно прив’язують в 2-3 місцях. Купувати штамбові троянди бажано в контейнерах, так як вони дуже чутливі до втрати вологи. Навіть крону в перший час після посадки рекомендують обертати вологим матеріалом або постійно зрошувати – приблизно два-три тижні, поки саджанець не приживеться.

І при покупці зверніть увагу, щоб на штамб було щеплено кілька нирок – тоді крона буде рівною і округлої.Після висаджування шамбову троянду потрібно частіше поливати. До речі, зверніть увагу на вигин штамба і висаджуйте троянду таким чином, щоб вигин був протилежний нахилу троянди при пригинанні для зимового укриття.

При посадці відразу визначте, куди ви будете пригинати троянду восени-це важливо. Доглядають за штамбовими трояндами в залежності від того, який сорт троянди щеплений на штамб, від цього ж залежить і обрізка. Удобрюють троянду точно так же, як і інші різновиди.

Якщо по висоті штамба починають з’являтися пагони, просто виламуйте їх дощенту. Накривають штамбові троянди приблизно так само, як в’юнкі – знімають з опори, потроху пригинають до землі, закріплюють дугами і ставлять зверху укриття. Прибирають листя, обробляють розчином залізного купоросу.

Дорослі троянди вкривати складніше, штамб доведеться навіть злегка підкопати. Особливо ретельно накривайте місце щеплення – його засипають сухою землею, торфом і опалим листям. Майте на увазі, що накривають не тільки крону, але і сам штамб – при всій невибагливості шипшини він теж може підмерзнути.
Штамбова троянда-справжня прикраса саду. Всі клопоти з нею, а також немаленька ціна саджанця виправдовуються тим видом, який буде мати ваш сад під час її цвітіння.

Related posts

Leave a Comment